Det finns inget mer brittiskt än en anständig kopp te.


Det sägs att varje dag dricker britterna 165 miljoner koppar te. Det är mer än bara en dryck – det är en hel kultur!

Hur dricker man då te på brittiskt vis?

Även om gröna teer, rooibos, ört- och fruktteer och olika smaksatta tesorter har blivit populärt på senare tid så är det mest klassiska ett svart te. Det brittiska vardagsteet, som t.ex. ett engelskt frukostte, serveras i mugg med mjölk och socker. 

Smörgåsar, scones, kakor eller shortbreads åtföljer ofta te, vilket gav upphov till den framstående brittiska seden att doppa ett kex i te.

Självklart har våra kära britter en debatt om att hälla mjölk i koppen före eller efter teet. 

Författaren George Orwell förklarade det så här, "Te är en av grundpelarna i civilisationen i detta land och orsakar våldsamma dispyter om hur det ska drickas. Om man ska hälla teet i koppen först och tillsätta mjölken efteråt eller göra motsatsen har splittrat den allmänna opinionen. Det finns sannolikt i varje familj i Storbritannien två skolor i ämnet".

Afternoon tea.

Det mest kända inslaget i den brittiska tekulturen är Afternoon Tea. Anna Maria Russell, 6:e hertiginna av Bedford, (1783-1857) anses vara den som gav upphov till traditionen genom att bjuda in sina vänner en stund på eftermiddagen till en lätt måltid med smörgåsar, små söta bakverk och te, kombinerad med promenader i parkerna. 

Vid ett traditionellt Afternoon tea dricker man te ur koppar med fat och använder ett våningsfat för att servera scones med clotted cream (ett slags tjock grädde), lemon curd, bär- och fruktmarmelader samt små smörgåssnittar med t.ex. rökt lax, räkor och ägg, leverpastej och gurka, ägg och gurka, ost andra matiga pålägg eller fyllningar.

Afternoon tea kallas ibland ”Low tea” och kommer från traditionen att servera Afternoon Tea vid de lägre soffborden. På motsvarande vis uppstod begreppet ”High Tea”, vilket är ett kvällsmål vanligtvis med varm mat, och som äts vid det stora matbordet istället för vid de små teborden.

Cream tea.

Detta mellanmål är förknippat med West Country, dvs Cornwall, Devon, Dorset och Somerset. Cream Tea består av nygjorda scones, varma från ugnen, öppnade för hand och fyllda med en fruktig sylt och tjock clotted cream. 

Såklart finns det en typiskt brittisk debatt om huruvida sylten eller clotted cream ska appliceras först. I Cornwall lägger man på sylten först och sedan en klick clotted cream medan i Devon lägger man först på clotted cream och därefter sylten. Oavsett vilket sätt du föredrar, måste dina scones åtföljas av en kanna rykande hett te.

Att brygga den perfekta koppen på brittiskt vis.

Även halvformella evenemang kan vara skäl nog att använda koppar och fat snarare än muggar. En typisk brittisk teritual kan se ut enligt följande (värden utför alla åtgärder om inget annat anges):

1 - Vattenkokaren kokas med färskvatten- tillräckligt med kokande vatten virvlas runt i tekannan för att värma den och hälls sedan ut.

2 - Teblad - vanligtvis svart te, löst (med tesil går bra) eller tepåsar läggs i tekannan.

3 - Färskt kokande vatten hälls i tekannan över tebladen eller påsarna och får brygga i två till fem minuter.

4 - Det bryggda teet hälls i koppen genom en tesil placerad över koppens topp om löst te används. Tesilar i tekannan eller tepåsar kan tas bort när önskad styrka har uppnåtts. En tehuva kan placeras över kannan för att hålla teet varmt.

5 - Vitt socker och mjölk (i den ordningen) kan tillsättas, vanligtvis av gästen, även om mjölk kan läggas i koppen före teet.

6 - Tekannan rymmer normalt tillräckligt med te så att en del blir kvar efter att alla gäster har fyllt kopparna. Om så är fallet byts tehuvan ut efter att alla serverats. 

7 - Varmvatten kan tillhandahållas i en separat kittel och används endast för att fylla på tekannan, aldrig för enskilda koppar.

Britterna har naturligtvis också åsikter om det korrekta sättet att dricka te när man använder en kopp med fat. Historiskt, under 1770- och 1780-talen, var det på modet att dricka te från fat. Fat var djupare än det nuvarande modet, och liknar därför mer skålar som deras kinesiska föregångare. Om man sitter vid ett bord, är det korrekta sättet att dricka te att bara höja tekoppen, placera den tillbaka i fatet mellan klunkarna. När man står eller sitter i en stol utan bord, håller man tefatet med off-handen och tekoppen i den dominerande handen. När den inte används läggs tekoppen tillbaka i tefatet och hålls i ens knä eller i midjehöjd. I båda fallen ska tekoppen aldrig hållas eller viftas i luften!